Dokumentarac o predstavi Olivera Frljića najbolji u Kanu

Novi film Nebojše Slijepčevića "Srbenka" proglašen je dokumentarcem godine u Kanu, a o dobitniku je odlučivao žiri sastavljen od članova sedam prestižnih filmskih festivala Evrope koji su okupljeni u dokumentarnu alijansu.
Članovi žirija su se složili da je reč o vrlo važnoj ali istovremeno univerzalnoj priči o ličnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme, te o pokušaju izražavanja tog osećanja kroz ograničen, a opet moćan umetnički doživljaj. Srbenka, inače, prati pripreme i probe za predstavu "Aleksandra Zec" Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke.
 
Pozorišne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a 12-godišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.
 
Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno posmatra uticaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno dece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj u godinama nakon završetka oružanih sukoba u Hrvatskoj.
 
Za nagradu "Dok alijanse" Srbenka je nominovana kao kandidat filmskog festivala "Visions du rel" na kojem je taj film dobio i posebno priznanje žirija.
 
Svoju hrvatsku premijeru imaće na Filmskom festivalu u Motovunu u julu, a nakon leta odlazi u redovnu bioskopsku distribuciju. Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audio-vizuelni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.