Savi Damjanovu nagrada "Art-Anima"

Pisac, esejista, istoričar književnosti i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Sava Damjanov, ovogodišnji je laureat nagrade "Art-Anima", koja se u okviru istoimenog festivala fantastične književnosti već pet godina dodeljuje za doprinos promociji te vrste proznog stvaralaštva.
Savi Damjanovu nagrada "Art-Anima"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Nagrada se Damjanovu dodeljuje za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji, navedeno je u obrazloženju.
 
"Analizirajući mnogobrojne romane, drame, epove i druga dela, svojim naučnim radom Damjanov je ponudio jasan istorijski pregled različitih tipova književne fantastike prisutnih na ovim prostorima od srednjeg veka do danas, uključujući njihov razvojni tok i specifičnosti. Značaj njegovog rada na promociji srpske književne fantastike nije omeđen samo okvirima domaće književne scene te je antologija "Postmoderna srpska fantastika" 2004. godine doživela izdanje na ukrajinskom jeziku i proglašena za najbolju stranu knjigu objavljenu u Ukrajini te godine", ističu organizatori festivala "Art-Anima".
 
Svoja interesovanja i posvećenost fantastici Damjanov je potvrdio i svojim beletrističkim delom, a neke od njegovih priča uvrštene su u antologijske izbore.
 
Damjanovu će nagrada "Art-Anima" biti uručena 2. juna u klubu galeriji "Polet" u Beogradu u okviru 5. Festivala fantastične književnosti "Art-Anima" i tom prilikom biće upriličen i razgovor sa laureatom, koji će voditi Miloš Jocić, asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
 
Nagradu "Art-Anima" do sada su dobili Zoran Živković (2014), Goran Skrobonja (2015), Žika Bogdanović (2016) i Ilija Bakić (2017).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.