Mira Furlan: Kim Kardašijan je idealna umetnica našeg doba

Ovo vreme je loše za umetnost i umetnike, a idealna umetnica našeg doba je Kim Kardašijan, rekla je glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival "Krokodil", koji se održava sledećeg vikenda u Beogradu.
Autentična zvezda jugoslovenske kinematografije svojim ulogama je obeležila deceniju pred raspad velike zemlje i njene umetničke scene. Furlan već godinama živi u SAD gde je ostvarila nekoliko uloga među kojima se izdvaja ona u holivudskom serijalu "Babilon 5". 
 
Glumica u Los Anđelesu predaje na Odseku "Liberal art and science" njujorške Akademije za film. Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih delova sveta.
 
"Mnogo učim od njih jer svako od njih gleda svet iz svog specifičnog ugla. Moji studenti su stigli iz Pakistana i Saudijske Arabije do Rusije, Kine i Indije... Perspektive su uvek različite i naši razgovori na časovima su intenzivni i dinamični", kaže Furlan.
 
Prema njenim rečima studenti joj daju uvid u svet novih tehnologija i socijalnih medija.
 
"To je sasvim novo polje za mene. Jednostavno se bojim socijalnih medija i prema njima osećam nesavladivu antipatiju. U školi predajem razne zanimljive predmete. Ne predajem glumu već sam deo takozvanog "liberal art & science" odseka. Moja obaveza je da naprosto čitam i učim nove stvari što je za osobu mojih godina korisno i zdravo. Moja baka je uvek govorila da čovek treba da vežba svoj mozak. Važno je ne zarđati", kazala je Furlan.
 
O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koja ona propisuje Furlan kaže da je u pitanju sociološki proces s kojim treba biti veoma oprezan.
 
"Ideja je da nam svaka informacija predstavlja fantastičnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za nas svet. Bez Fejsbuka možda ne bi bilo Trampa. Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje laži i za govor mržnje", kazala je Furlan uz opasku da živimo u jako opasnim vremenima.
 
"Više ne raspoznajemo šta je istina, a šta laž. Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična griža savesti i osećaj krivice zato što ih svi zajedno nismo zaštitili od zla koje se širi kao rak svuda po svetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu", kazala je Furlan.
 
Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.
 
"Ovo vreme je loše za umetnost i umetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umetnike. Pada mi na pamet Kanje Vest i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umetnosti?", kaže Furlan.
 
Kaže da vrlo malo prati kinematografije zemalja nastalih nakon raspada SFRJ.
 
"Tu i tamo nešto pogledam. Nemam pravi uvid u stanje stvari. Ne bih se usudila da ocenjujem protagoniste tih kinematografija. Znam da sam uživala snimajući sa Goranom Markovićem, Stefanom Arsenijevićem i Danisom Tanovićem ovih posleratnih godina. Setila sam se na tim snimanjima nekog zaboravljenog dela sebe i nekog vremena koje je zauvek izgubljeno", navela je ona.
  • Mira Furlan

    12.06.2018 23:45
    Bite me!
    Jadno je društvo u kome se mišljenje osoba kao što su Orwell Vegan i Kaćanka uopšte uvažavaju. Priča se na kraju svodi na ocene izjava "intelektualnih gromada" kao što su učesnici "Farme", na primer. Živeli!

    Ljubim vas pjesmama!
  • Kaćanka

    12.06.2018 15:42
    @Orvel Vegan
    Ko bi rekao da cu se ikada slagati sa tvojim misljenjem.....al...eto... skroz na skroz i ja mislim tako!!
  • jadno

    12.06.2018 12:07
    Smeta joj facebook zbog Trampa, a Hilari bi joj bila bas pomeri morala i pravih vrednosti.
    Vrhunsko licemerje i iz licnih interesa podilazenje filmskoj industriji koja je masovno podrzala Hilari na izborima. I kao sto vec neko rece, ona je u SFRJ postala popularna po istom osnovu kao i Kim Kardasijan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.