Izložba crteža Ežena Delakroa u Metropolitenu

U centralnom objektu njujorškog Metropoliten muzeja 17. jula otvara se spektakularna izložba crteža francuskog umetnika Ežena Delakroa koja će trajati do 12. novembra ove godine.
Izložba crteža Ežena Delakroa u Metropolitenu
Foto: Pixabay
Poznat kao jedan od velikana francuskog romantizma Delakroa (1798-1863) je podjednako strastan crtač i inventivni slikar poznat po monumentalnim dramatičnim slikama u ulju, ali pošto je veoma uspešno crtao, ova izložba je nazvana "Posvećenost crtežu".
 
Više od sto crteža pozajmljeno je iz privatne kolekcije Karin Koen i ilustruju ulogu crteža u stvaralaštvu ovog umetnika, od skica preko akvarela i kopija dela starih majstora do pripremnih crteža fragmenata njegovih monumentalnih slika.
 
Ovo je prva izložba crteža Delakroa u SAD posle pola veka i daće šansu mladim umetnicima koji će sada prvi put videti kako je ovaj veliki majstor crtežima pripremao slikanje na velikim platnima. Ovom izložbom Metropoliten odaje poštu kolekcionarki Karin Koen, članici uprave tog muzeja i značajnoj donatorki, koja je veoma stručno stvarala kolekciju crteža od početaka bavljenja umetnošću Ežena Delakroa.
 
Centralno mesto na izložbi imaće crteži iz dva atlasa skica koje je radio tokom svojih putovanja, jer je voleo da crta skice prirode, ali biće izloženi i brojni anatomski crteži na kojima se vidi kako je umetnik što vernije želeo da dočara pojedine delove tela svojih modela. Jedan atlas sadrži crteže prirode u Normandiji, a drugi kostime iz predstave Šekspirovog "Otela" iz 1855. godine.
 
Delakroa je posebno voleo da kopira Rubensa, jer to mu je bio omiljeni slikar i veliki uzor. Posetioce izložbe će iznenaditi skice za grafike koje su bile namenjene ilustrovanju "Hamleta", jer pokazuju koliko pažnje za detalje i kostime iz 16. veka je Delaktora posvetio pripremnim radovima za svoje grafike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.