Izložba o Mileni Dravić posle Beograda i Pule i na Paliću

Izložba o glumici Mileni Dravić otvorena je danas u Subotici, kao deo Filmskog festivala na Paliću, nakon što je prethodno bila prikazana i u Beogradu i u Puli.
Glumica Mira Banjac na otvaranju je rekla da je Dravić "najskuplje lice naše kinematografije", autentična i prava glumica i jedinstvena na filmskoj sceni.
 
"Prisustvujete velikoj karijeri kakva se neće ponoviti. Čast je biti uz nju u trenutku velike istorije", rekla je Banjac i dodala da je "njeno lice pečat i kruna festivala" za čiji se opstanak umetnici bore.
 
Ona se osvrnula i na veliku ulogu supruga Milene Dravić, pokojnog glumca Dragana Nikolića i ocenila da njihove dve karijere "čine čast ovoj zemlje koja ponekad misli da joj kultura ne treba".
 
Direktor Filmskog festivala Radoslav Zelenović rekao je da će uskoro biti 60 godina od premijere filma "Vrata uvek ostaju otvorena" Vladimira Paskaljevića i da je to prvi film koji je Dravić snimila, dodajući da je ona odigrala više od 160 filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga.
 
"Sve su to izvanredne uloge ostavština za budućnost po kojim se pamti istorija domaćeg filma", rekao je Zelenović i dodao da je Dravić najveća filmska diva iz regiona, čiji je "maestralni glumački volumen došao do izražaja i na filmu i u pozorištu". On je dodao da je Milena Dravić "najveće kulturno dobro Srbije".
 
Milena Dravić je kazala da se trudila da radi najbolje, da je imala sjajne saradnike i da je bilo moguće "ostvariti sjajne uloge". "Dobila sam puno nagrada, puno, previše, ali je za mene bilo najvažnije da budem zadovoljna. Mogao je to da bude Oskar, ne bi vredelo", rekla je Dravić.
 
Ona je dodala da je zemlja bez kulture jadna i bedna. "Svi se moramo truditi i istinsko vreme posvetiti festivalu", rekla je Dravić.
 
Na izložbi je promovisana i knjiga novinarke Tatjane Nježić o Mileni Dravić i prikazane su sekvence iz njenih filmova

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.