Prvi put objavljena Hemingvejeva priča o ratu

Ove sedmice na zadovoljstvo svih ljubitelja književnosti objavljena je do sada javnosti nedostupna kratka priča o ratu "Soba na strani vrta" Ernesta Hemingveja.
Mnogi autori smatraju da se Ernest Hemingvej izgubio u začaranom krugu književnosti i postao karikatura svojih likova. Izbegao je metke snajpera u Francuskoj, lovio je divlje životinje u Africi i pokušao da bude brži od slave. Hemingvej je svoju inspiraciju pronalazio u avanturama koje je doživeo kao učesnik Drugog svetskog rata. Napisao je pet kratkih priča o ratu, a svom izdavaču je rekao da ih može objaviti nakon što on umre.
 
Šest decenija kasnije, mnogo vremena nakon njegovog samoubistva 1961. godine, samo je jedna od tih priča objavljena do sada.
 
Novoobjavljeno delo "Soba na strani vrta" je priča od oko 2.100 reči. Ispričana je u prvom licu od strane američkog pisca po imenu Robert ubrzo nakon oslobođenja Pariza od nacističke vlasti u avgustu 1944. godine. Misli se da je Robertov lik zasnovan na karakteru samog Hemingveja. Scena iz naslova je soba sa pogledom na vrt u "Ricu", luksuznom hotelu u Parizu, koji je Hemingvej obožavao i za koji je tvrdio da ga je "oslobodio" tokom rata. Vojnici u priči zovu Roberta Hemingvejevim nadimkom Papa. Tu su i druge naznake: ekskluzivni šampanjac, odlična usluga hotelskog osoblja i diskusije o knjigama i piscima, kao i o zamkama koje sa sobom donosi slava.
 
"Hemingvejeva duboka ljubav prema njegovom omiljenom gradu dok se uzdiže iz pepela nacističke okupacije je potpuno prikazana, kao i oznake njegove proze", rekao je Endru F. Gali, urednik magazina "The Strand", publikacije koja je objavila priču.
 
Iako kratka priča nikada do sada nije puštena u javnost, nije bila u potpunosti nepoznata. Rukopis od 15 stranica napisanih olovkom je čuvan decenijama u muzeju i biblioteci "John F. Kennedy" u Bostonu. Poznavaoci Hemingvejevog rada su pisali o "Sobi na strani vrta" kao i o četiri druga dela u serijalu, uključujući i jedinu priču osim ove koja je objavljena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.