Plakat Marine Abramović na udaru italijanske desnice

Gradonačelnik Trsta traži uklanjanje plakata poznate umetnice Marine Abramović zbog implicitne kritike ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i njegove odluke da zatvori luke za brodove s migrantima. Organizatori poručuju da poster neće biti cenzurisan.
Italijanska desnica oštro se usprotivila plakatu koji je umetnica Marina Abramović osmislila za 50. regatu "Barkolana" u Tršćanskom zalivu, na kojem drži belu zastavu sa natpisom "Svi smo na istom brodu". 
 
Desničari su okarakterisali plakat Marine Abramović kao "političku propagandu", a posebno oštro je reagovao zamenik gradonačelnika Trsta Paolo Polidori, inače član ultradesničarske Lige, koji je na Fejsbuku objavio da je "neprihvatljivo, ružno i nemoralno praviti političku propagandu od događaja koja pripada čitavom gradu". Polidori je uporedio dizajn Abramovićeve sa slikama pokojnog kineskog komunističkog lidera Mao Cedunga. 
 
Regata Barkolana, koja se održava od 1969. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija te vrste na svetu, tradicionalno angažuje svake godine nekog od svetski poznatih umetnika da dizajnira plakat. Dizajn Marine Abramović za jubilarno izdanje Barkolane, koje će biti održano od 5. do 14. oktobra, trebalo bi da pošalje univerzalnu poruku o potrebi zaštite životne okoline. 
 
Smatrajući da je u pitanju implicitna kritika lidera Lige i ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i njegove nedavne kontroverzne odluke da zatvori italijanske luke za brodove s migrantima, Polidori je zatražio da plakat bude uklonjen ili će, kako je pripretio, gradske vlasti Trsta povući novac predviđen za tu manifestaciju. Kasnije je izjavio i da taj "užasan i pogrešan politički rad neće biti prisutan na teritoriji Trsta".
 
Organizatori "Barkolane" su poručili da plakat neće biti cenzurisan i da će biti korišćen za nacionalni i internacionalni marketing jubilarne regate. 
 
Prema navodima organizatora, poruka Marine Abramović je da, iako smo na različitim brodovima – kada se takmičimo za najbolje rezultate, plovimo na istoj planeti koju je neophodno da očuvamo i zaštitimo. U tom kontekstu moramo staviti na stranu individualnost i ponašati se kao jedinstvena posada koja učestvuje u regati. Poruka je zapravo da – bilo u sportu, bilo u očuvanju planete ili nekoj drugoj globalnoj akciji – treba da se udružimo i delujemo kao tim. 
 
  • dvebebe

    18.08.2018 18:46
    dobar platak
    Gledano iz ugla marketinga i umetnosti.
  • Vlada

    18.08.2018 18:09
    Bitch, ti si na jahti, mi se davimo u gumenom čamcu... Čuj, u istom brodu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.