Objavljene nove pesme Lenarda Koena, uskoro i zbirka "The Flame"

Dve do sada neobjavljivane pesme Lenarda Koena, "Drank a lot" i "Sicily cafe", objavljene su u ponedeljak, a naći će se u novoj zbirci kanadskog pesnika pod nazivom "The Flame".
"Drank a lot" objavljena je Njujorkeru, dok je "Sicily cafe" podeljena sa publikom na Fejsbuku, a otkriveno je i da će se poslednja Koenova zbirka pred čitaocima naći 2. oktobra. U knjizi "The Flame" naći će se poeme, tekstovi pesama sa poslednja tri albuma ("You want it darker", "Popular problems", "Old ideas"), razni zapisi, ali i Koenovi crteži.
 
"Ova zbirka sadrži konačne napore mog oca kao pesnika. To je razlog zbog kojeg je ostajao živ, njegova svrha disanja na samom kraju", kazao je Koenov sin, Adam
 
Teme u "Plamenu" su dobro poznate ljubiteljima jednog od najznačajnijih kanadskih autora. Tu su smrt, vera, stalno razmatranje slomljenosti ljudskog duha, i uvek prisutna ljubav u Koenovim stihovima, koja se manifestuje u raznoraznim varijacijama. "Your remedies beneath my hand/ Your fingers in my hair/ The kisses on our lips began/ that ended everywhere", piše kanadski pesnik u pesmi "Drank a lot", koju u celosti možete da pročitate OVDE.
 
 
 Foto: Leonard Cohen
 
Autorka Džun Sojers ističe pesmu "Happens to the Heart" u kojoj Koen piše o tome da svoj rad nije smatrao umetnošću. Kako se prilazi kraju zbirke, Koen se moli za hrabrost da pozdravi "bolest i hladnoću" i da, na kraju, smrt vidi kao prijatelja. Ovo je specifično za celokupan Koenov opus, a pogotovo za poslednji album "You want it darker", koji je praktično bio njegov muzički oproštaj od ovog sveta.
 
Kako se navodi, "The Flame" pokazuje široku lepezu Koenovog talenta, "pesnika koji je zagazio duboko u naša najmračnija pitanja i iz njih izašao želeći još".
 
 
Koen je preminuo 7. novembra 2016. godine, nedugo nakon što je objavljen njegov poslednji album "You want it darker". Svoje prve pesme objavio je 1954. godine, dok je prvi album "Songs of Leonard Cohen" objavljen 1967. Veliki broj njegovih pesama, dva kultna romana ("Divni gubitnici", "Omiljena Igra"), te nekoliko knjiga o Koenovom delu, prevedene su na srpski jezik.
 
Pesma "Hallelujah", koju je Koen objavio 1984. godine, popularnost je stekla tek nešto kasnije, a danas je jedna od najčešće obrađivanih pesama. Prema nekim podacima, ovu pesmu je izvodilo više od 300 različitih umetnika, najpoznatije među njima su obrade Džefa Baklija i Džona Kejla. Koen je pesmu pisao nekoliko godina, a navodno je prvobitno napisao oko 80 strofa.
 
Kako je zaključio Adam Koen, "svaki komad papira koji je Koen zatamnio bio je trajni dokaz goruće duše". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.