"Vrat od stakla" Biljane Srbljanović premijerno u JDP, povratak Vesne Trivalić

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović vratila se u velilkom stilu u petak uveče na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta premijerom komada "Vrat od stakla", u režiji Jagoša Markovića.
"Vrat od stakla" Biljane Srbljanović premijerno u JDP, povratak Vesne Trivalić
Foto: Medija centar Beograd
Dugoočekivani komad Biljane Srbljanović prati propadanje jedne beogradske porodice na različitim nivoima i nijansama - istorijski izazovi, bezuspešne revolucije i retrogradni društveni procesi rastakali su porodicu u kojoj žive tri generacije. 
 
Maestralna Jelisaveta Seka Sabljić je u ulozi Bogdanke, pripadnice generacije koja je imala radno vreme od sedam do tri, pristup odmaralištima na Jahorini i u Dubrovniku, regrese, društvene stanove, jednom rečju, "jugoslovenski socijalizam". U poznim godinama, Bogdanka je pripadnica anemične građanske Srbije koja je u svojoj samodovoljnosti sav uticaj na društvo prenela na Tviter. 
 
Njeni repovi iz šezdesetosmaške mladosti i napredovanja u karijeri konačno dolaze na naplatu u vremenu bez ideologije u kojem caruje profit. 
 
Sjajne uloge su ostvarile i Anita Mančić i Vesna Trivalić, koja se posle 17 godina vratila na pozorišnu scenu. Njih dve, uz Dragana Mićanovića, igraju anesteziranu generaciju četrdesetogodišnjaka, koji su se davno predali društvenim, istorijskim i ekonomskim okolnostima. 
 
Treću generaciju predstavlja izvrsna Milica Gojković, čiji je jedini cilj da se pre odlaska na studije dokopa inostranstva i započne potpuno novi život iz početka. 
 
Kompletan utisak izvrsne pozorišne predstave svojim delovanjem na sceni zaokružili su Irfan Mensur, Marko Janketić, Miloš Samolov, Bojan Lazarov, Slobodan Tešić i Ana Čarman. Publika je protagoniste predstave ispratila dugim ovacijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.