U planu slanje malih svemirskih letelica do susednog zvezdanog sistema

Čuveni fizičar Stiven Hoking i osnivač Facebooka Mark Zakerberg dali su podršku jednom internet investitoru koji želi da razvija futuristički plan traganja za životom u svemiru.

Juri Milner najavio je projekat vredan 100 miliona dolara čiji je cilj da se ispita mogućnost slanja velikog broja minijaturnih svemirskih letelica, veličine mikročipa za kompjuter, do zvezdanog sistema Alfa Kentauri, najbližeg zvezdanog sistema Sunčevom sistemu.

Cilj letelica bio bi da nađu planetu koja ima potencijal za održavanje života. Još nije otkrivena takva planeta u sazvežđu Alfa Kentauri, ali stručnjaci kažu da se neka možda tamo krije. Letelice bi putovale do tog sazvežđa 20 godina, i tamo bi vršile ispitivanja, a podatke bi slale nazad, na Zemlju.

Profesor Hoking je za BBC rekao da bi ta fantazija mogla da bude ostvarena pre nego što se veruje.

"Ako hoćemo da preživimo kao vrsta, moramo na kraju da se proširimo ka drugim zvezdama", rekao je Hoking.

On kaže da astronomi veruju da postoji razumna šansa da se pronađe planeta slična Zemlji koja kruži oko jedne od zvezda u sistemu Alfa Kentauri.

"Ali znaćemo više u naredne dve decenije od teleskopa baziranih na Zemlji ili u svemiru", dodao je Hoking, koji smatra da bi s obzirom na tehnološka dostignuća u poslednje dve decenije, to moglo biti ostvarivo tokom samo jedne generacije.

Hoking podržava projekat Milnerove "Fondacije Brejktru" (Breaktrhough Foundation), privatne organizacije koja finansira naučna istraživanja koje države smatraju preambicioznim.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija