Solarnim panelima će se skupljati energija i iz kiše

Kineski naučnici sa Univerziteta "Ocean University of China" u Kvingdau i njihove kolege sa Univerziteta Junan Normal iz Kunminga, smatraju da bi solarni paneli trebalo da se iskoriste i za prikupljanje energije od kišnih kapi.

Zbog toga su izumeli solarne ćelije na kojima se nalazi ultratanki sloj grafena debljine od samo jednog atoma. Uloga grafena na solarnim pločama je u tome da se kišne kapi lepe za njega, stvarajući neku vrstu prirodnog kondenzatora, a razlika između elektrona u grafenu i jona vode stvara elektricitet, koji se prikuplja, konvertuje i pohranjuje u isti baterijski sistem u koji se skladišti energija dobijena od sunčeve svetlosti.

Ako vam ovo deluje kao nešto revolucionarno i planirate da svoje solarne ploče ćelije premažete grafenom, bitno je da se napomene da je jedini nedostatak sistema u tome što za sada može da iskoristi samo 6,5 odsto energije koju prikuplja od kiše. Zbog toga potrebno je da se vidi do koje mere će kineski naučnici da unaprede ovaj sistem, kako bi jednog dana mogao da omogući i da u kišne dane imate "solarnu struju" kao i u sunčanim.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija