Sigurnija kupovina putem interneta uz pomoć platforme E-dukator

Trećina građana Srbije kupuje preko interneta, a najviše se kupuju odeća i obuća i to uglavnom na domaćim sajtovima, jer se smatraju sigurnijim, pokazuju poslednja istrživanja.

Među internet kupcima koji nisu imali problem tokom kupovine, njih oko 60 odsto ne bi znalo kome da se žali ukoliko bi došlo do problema.

Internet platforma E-dukator, nastala u okviru projekta Razvoj elektronskog poslovanja, vrednog 2,5 miliona evra, omogućava građanima da pronađu odgovore na sva pitanja i nedoumice u vezi sa kupovinom preko interneta. Prema rečima vođe projekta, Lešeka Jakubovskog, jako je važno ohrabriti građane Srbije da pravilno koriste internet i da budu uporni u tome da saznaju što više kako se kupuje onlajn. Takođe, važno je da saznaju što više o tome kako da zaštite sebe i svoja prava, jer internet kupovina predstavlja kupovinu budućnosti.

Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine za 021.rs otkriva na šta internet kupci treba da obrate posebnu pažnju.

"Zakonska regulativa umnogome štiti internet kupce. Pre nego što robu kupe, trebalo bi da provere da li je trgovac registrovan, da li je u APR-u ili je u pitanju siva ili crna trgovina. Posebno je značajno da potrošači, odnosno internet kupci znaju da, ako im se ne dopada, robu mogu da vrate i to u roku od 14 dana, kao i da imaju pravo da dobiju svoj novac nazad. Takođe bi trebalo dobro da pogledaju sajt trgovca i da pažljivo unose svoje podatke zbog zloupotreba platnih kartica i podataka o ličnosti potrošača".

Pored toga što se na portalu E-dukator mogu informisati o svojim pravima kao internet potrošača, građani tu mogu pronaći i načine kako da podnesu žalbu ili povećaju svoju bezbednost na internetu. Pored edukativnog sadržaja portal E-dukator sadrži i kviz sa pitanjima iz ove oblasti, a svako ko tačno odgovori na pitanja dobija i sertifikat o stečenom znanju internet kupca.

Takođe, promovisaće se i sajt wwww.eposlovanje.biz, u okviru kojeg će 50 malih i srednjih preduzeća dobiti svojevrsnu oznaku "E-trustmark", koja će biti postavljena sa sajtove odabranih internet prodavnica koje su ispunile sve standarde kvaliteta i sigurnosti internet kupovine. Ovaj trend će se zatim nastaviti, te se očekuje da internet kupcima bude olakšana internet kupovina u tom smislu što će unapred znati da je sajt koji ovu oznaku poseduje bezbedan.

Autor: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • E-trgovac

    27.04.2016 13:29
    Botokratija
    Sve je to lepo da gospoda iz tog ministarstva i ostalih ministarstava rade svoj posao, tj da rade bilo kakav posao. Oni ovako po oprobanom sistemu, izvuku neki novac iz fonda, izdele ga izmedju sebe, organizuju par predavanja, a kad ih se pita koliko je naprimer obim uvoza u Srbiju oni ne znaju, kad se pita obim izvoza oni takodje ne znaju.
    I izvuku 2,5 miliona, procerdaju, a kad pitas poreskog inspektora, kad ce biti paypall on kaze sta ti je to...
    Sistem se ceo raspada, samo mesetari iz tih kvazi ministarstava, nesto rade, a ustvari nista ne rade. Interesuje me radna biografija gospodje, jer ako nije nikad trgovala nema sta da radi u tom ministarstvu, a najmanje da nekom drzi predavanja, iz drzavnog stana, sa drzavnim poslom, sa drzavnom platom i sa 0% odgovornosti.
    To je kao kad bi ja pricao o ulaganjima i pogonskim motorima za kosmicko istrazivanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija