VIDEO: Najstariji karcinom pronađen na kosti staroj 1,7 miliona godina

Otkriće najstarijeg slučaja raka na kosti pronađenoj u Južnoafričkoj Republici moglo bi značajno da pomogne modernim medicinskim istraživanjima ove opake bolesti.
U regiji Južne Afrike, koja je bogata fosilima i poznata kao Kolevka čovečanstva, naučnici su pronašli najraniji slučaj ove bolesti. Koristeći tehniku 3D, dijagnostikovali su agresivni tip karcinoma, osteosarkom, u kosti stopala ljudskog pretka, koji je umro u pećini Svartkrans. Fosil je star između 1,6 i 1,8 miliona godina.
 
Koristeći metod nazvan mikro CT snimanja, istraživački tim je analizirao detaljne 2D i 3D snimke unutrašnjosti fosila. Abnormalni model rasta koštanog tkiva, uključujući prepoznatljiv izgled koji podseća na karfiol, doveo je naučnike do dijagnoze osteosarkoma, koji se danas uglavnom javlja kod dece i mladih, piše National Geographic Srbija.
 
Fragment kosti prsta levog stopala jedini je deo skeleta koji je pronađen, a tako mali broj informacija onemogućava određivanje da li je u pitanju dete ili odrasla osoba, kao i da li je karcinom bio uzrok smrti.
 
Otkriće britanskih i južnoafričkih naučnika pobija tvrdnje da je karcinom moderna bolest, koja je uglavnom prouzrokovana faktorima životnog stila. Otkriće, koje je objavljeno u časopisu South African Journal of Science, sugeriše da, iako moderni način života povećava rizik od karcinoma, naročito u industrijski razvijenim zemljama, okidači za bolest ugrađeni su dugoboko unutar ljudske prošlosti i evolucije.
 
"Možete da razmišljate da li da pređete na paleo dijetu, možete da imate čisto okruženje, ali kapacitet za ove bolesti je drevan i to je u nama bez obzira šta radite na sebi", kaže koautor studije Edvard Odes sa Univerzititat Witwatersrand.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).