SAD odobrile "pola čovek - pola životinja" eksperimente

Federalne vlasti u SAD planiraju da skinu moratorijum sa finansiranja eksperimenata u kojima se koriste ljudske matične ćelije u kombinaciji sa životinjskim embrionima.
Kako piše magazin "Sajens", Nacionalni zdravstveni institut je predložio zakonske promene kojima bi naučnici dobijali sredstva da eksperimentišu sa organizmima koji su delom ljudski, a delom životinjski, takozvanim himerama, ali isključivo pod strogo kontrolisanim uslovima. 
 
"Istraživanja sa himerama bi prolazila kroz poseban nivo etičkih provera, ali bi pojedina od sada mogla da dobijaju dozvole i finansije", navodi magazin. 
 
Moratorijum je uveden pre godinu dana, nakon rastućih etičkih zabrinutosti. Naučnici koji se bave ovim istraživanjima tvrde da se mogu sprečiti neželjeni ishodi i ističu da su benefiti za medicinska istraživanja višestruki, zbog čega je doneta odluka da su finansiranja ipak odobrena. 
 
"Ovo je korak napred, ali mi i dalje ne znamo kakve će biti odluke od slučaja do slučaja", kaže Šon Vu sa Stenforda, koji se bavi istraživanjem matičnih ćelija. 
 
Međutim, ono što se krije iza odobrenja jesu eksperimenti u kojima se ljudske matične ćelije, koje mogu da se diferenciraju u bilo koje tkivo, ubacuju u embrione u ranoj fazi. 
 
Time se, između ostalog, otvara put za praćenje ljudskog razvoja, ali i kreiranje životinja koje bi mogle da obolevaju od bolesti karakterističnih za ljude, radi njihovog lakšeg istraživanja. Takođe, ovim eksperimentima bi se dodatno otvorio put uzgajanju ljudskih organa na životinjama.
 
Na drugoj strani, postoje naučnici i etičari koji se oštro protive ovakvim eksperimentima, navodeći da bi posledice stvaranja razvijenih organizama koji su delom ljudi, a delom životinje, mogle biti nesagledive.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija