Hakeri našli način da otključaju skoro sve modele Golfa

Tim hakera, koje je vodio Flavio Garsija s Univerziteta Birmingem u Velikoj Britaniji, uspešno su obrnutim inženjeringom iz neimenovanog Volkswagen dela izvukli kriptografsku vrednost koja je zajednička za skoro 100 miliona vozila, piše Wired.

Beznednosni stručnjaci su zahvaljujući tome otkrili kako istom metodom mogu otključati npr. sve VW Golf modele od 1995. godine do danas, osim nekoliko najnovijih.

Sama po sebi ta vrednost ne predstavlja mnogo, no ukoliko se kombinuje s podacima koji se bez većih problema mogu dobiti uz "malo elektronske špijunaže vozila koje se cilja", moguće je napraviti funkcionalan klon koji će otključati ili zaključati vozilo.

Pored ove sigurnosne rupe vezane uz SDR (Software Defined Radio), otkrili su još jednu koja se ne tiče VW-a, već niza drugih automobilskih divova (Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Ford, Mitsubishi, Nissan, Opel i Peugeot).

Oni su naime koristili još stariju kriptografsku vrednost nazvanu HiTag2. I ovde je za probijanje konačne zaštite bilo potrebno tek malo "prisluškivanja" vozila koje se cilja. Nakon što se "prisluškivanjem" ugrabi nekoliko kodova, za manje od minute je moguće probiti enkripcijsku metodu.

Svi spomenuti proizvođači upoznati su s problemima koje su našli bezbednosni stručnjaci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija