VIDEO: Oseća dodir zahvaljujući veštačkoj ruci

Paralizovani muškarac Nejtan Kouplend osetio je dodir na ruci prvi put nakon 10 godina zahvaljujući robotskoj ruci koju kontroliše pomoću uma.

Tanki čipovi koji su ugrađeni u Kouplendov mozak zaobilaze oštećeno mesto na kičmenoj moždini, prenoseći električne signale koji regulišu kretanje i osećaj u ruci.

Tokom medicinskog pregleda 30-godišnjaku je stavljen povez na oči, a Kouplend je osetio je dodir u 84 odsto slučajeva.

Prema njegovim rečima, osetio je pritisak i žmarke. Eksperiment je još u ranoj fazi, a za cilj ima stvaranje proteze putem koje će pacijenti moći da osećaju.

Ovo je prvi put da Kuoplend oseti dodir nakon saobraćajne nesreće zbog koje su mu paralizovane noge i ruke, a koju je doživeo kao tinejdžer, pre desetak godina. Nažalost, pacijent neće zadržati ruku, ali je ponosan što je mogao da bude od pomoći u istraživanju.

Robotska ruka je korišćena i ranije, ali samo za uzimanje predmeta. Nauka je u međuvremenu napredovala, pa stručnjaci sada žele kod oduzetih pacijenata da povrate i čulo dodira, ključnu stvar koja nas sprečava da nekoga povredimo ili razbijemo predmet. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija