Hakerski napadi u Americi - zagrevanje pred izbore

Posle dva uzastopna napada koji su blokirali više velikih sajtova i onemogućili korisnicima na istočnoj obali SAD pristup "Tviteru", "Spotifaju", "Netfliksu", "Amazonu" i "Reditu", mediji postavljaju pitanje da li je to osveta pristalica Asanža ili uvod u hakerske napade na dan izbora.

U Vikiliksu veruju da su to učinili upravo ljudi koji podržavaju njihovog osnivača Džulijana Asanža zbog čega su uputili apel da to više ne čine uz tvrdnju da je Asanž živ i da Vikiliks i dalje objavljuje dokumenta.

Iz Vikiliksa su prethodno optužili državnog sekretara Džona Kerija da je u ime SAD tražio od Ekvadora da onemogući internet vezu Asanžu u ambasadi u Londonu.

Uzrok pada sajtova je bio DDOS napad na internet firmu "Din" koja je morala da blokira pristup mnogim popularnim internet lokacijama. "Din" je prijavio da su sajtovi oboreni u petak oko sedam ujutru a problem je "rešen" posle dva i po sata.

Sekretar za štampu Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da Odeljenje za unutrašnju bezbednost "prati situaciju", ali da "u ovom trenutku nema nikakve informacije o tome ko može biti odgovoran za ove zlonamerne aktivnosti."

Amazon, čiji je veb servis AVS domaćin mnogih popularnih destinacija na vebu, uključujući Netfliks, takođe je prijavio problem u korisničkim servisima na istočnoj obali.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).