"Informatika da bude obavezan predmet"

Državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je razvoj IT industrije prioritet vlade i da se nedostatak stručnjaka može rešiti povećanjem upisnih kvota, uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta, ali i prekvalifikacijom kadrova.

Procene su da Srbiji u ovom momentu nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka, a Matić kaže da za rešenje tog problema postoji kratkoročni i dugoročni plan.

"Jedno od rešenja je i povećanje upisnih kvota na fakultetima. Međutim, to neće rešiti problem ukoliko ne povećamo kapacitet učenika koji mogu da se upišu na ove fakultete, a to se može postići uvođenjem informatike u osnovne škole kao obaveznog predmeta", rekla je Matić.

Odluka Ministarstva privrede da subvencije za zapošljavanje dodeli britanskoj kompaniji "Endava" izazvala je buru u domaćem IT sektoru, toliko da je čak pokrenuta peticija da se stranoj kompaniji subvencije u iznosu od, kako tvrde, 4.4 miliona evra - oduzmu.

Ona je objasnila da su sve to dugoročni planovi, a da se na kraće staze problem može rešavati prekvalifikacijom za programere, te da se godišnje edukuje 1.000 do 1.500 kadrova.

Srbija spada među vodeće zemlje gde IT inženjeri, lekari napuštaju zemlje, odnosno one profesije koje su već deficitarne.

"Srbija ulaže 62 evra po glavi stanovnika u IT sektor, svet mnogo više. U rangu smo sa Rumunijom i Bugarskom, dok Hrvatska izdvaja 200 evra. Država mora više ulagati", zaključila je ona.

  • Misko

    24.10.2016 08:35
    info
    trenutno je 2016. godina i vodi se polemika da informatika bude obavezan predmet :) Trebala je da bude jos od 1996. godine pa bi videli gde bi sada bili nasi mladi informaticari ...
  • Chiske

    23.10.2016 16:47
    jos od osnovne skole treba decu uciti osnovama HTML-a. Ja se strasno kajem sto ga nisam krenuo uciti u tom periodu. Medjutim nastavnici koji bi bili, i koji jesu trenutno zaposleni na predmetu informatika, ne znaju ni word da koriste a kamoli nesto ozbiljnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.