Asteroid večeras prolazi tik kraj Zemlje

Novi sistem upozorenja i praćenja asteroida američke Nacionalne svemirske agencije (NASA) detektovao je asteroid koji će danas "prozujati" pored Zemlje na udaljenosti od svega 500.000 kilometara.

Kamen iz svemira nazvan 2016 UR36 primetio je teleskop na Havajima 25. oktobra i NASA sistem "Skaut" brzo je izračunao njegovu putanju. Utvrđeno je da je asteroid prečnika između pet i 25 metara. Poređenja radi, meteor koji je pao na Čeljabinsk 2013. imao je 20 metara u prečniku.

Ovo je prvi put da NASA sistem upozorenja detektuje potencijalno opasan asteroid. Rizik je utvrđen za svega nekoliko sati, a u ovom slučaju, iako je asteroid usmeren ka Zemlji, neće predstavljati pretnju našoj planeti.

Ovo je jedan od 171 novi objekat koji su samo ovog meseca detektovani u blizini Zemlje. Ove godine detektovano je oko 1.550.

Ono što je novo, je što smo za novi objekat saznali pet dana ranije.

"Kada teleskop prvi put primeti objekat koji se kreće, sve što se vidi je tačkica na ekranu", kaže Pol Čodas iz NASA JP laboratorije. "Nemate informaciju o tome koliko je udaljen. Međutim, što je više teleskopa usmereno ka tom objektu, više podataka dobijate. Nekad za to nemate vremena."

Sistem "Skaut" razvijen je kako bi astronomi mogli brže da reaguju i za nekoliko nedelja, ta softverska mreža trebalo bi da bude u potpunosti funkcionalna.

  • serve

    31.10.2016 12:11
    a-stereoid
    Tik pored Srbije zahvaljujući onom čije ime se ne pominje.
  • Amerofil

    31.10.2016 12:01
    Bravo NASA .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija