FOTO: Japanski umetnik nacrtao najtačniju mapu Zemlje

Predstavljanje Zemljinih "šara" na ravnim trodimenzionalnim komadima papira je vrlo zahtevno, ali se ljudi već vekovima oslanjaju na njih.
Međutim, japanski umetnik i arhitekta Hadime Narukava pronašao je način da proporcionalno i tačno predstavi veličinu kopna, vodeći pritom računa o zakrivljenosti Zemlje, prenosi B92.
 
Njegova mapa je toliko dobra, da je osvojila japansku nagradu za "izuzetan dizajn".
 
Kako objašnjava sajt Popular Mechanics, Narukava je "podelio" planetu na 96 jednakih regiona, a onda preneo dimenzije sa sfere na tetraedar (geometrijsko telo koje ograničavaju četiri jednakostranična trougla), a onda ponovo na pravougaonu mapu.
 
Tačnost njegove mape je bez presedana. Kako je ocenila japanska komisija, ona "verno predstavlja sve okeane i kontinente, uključujući i zapostavljeni Antarktik".
 
Nažalost, male su šanse da će zameniti postojeće mape, zbog toga što se ne poklapa sa stranama sveta, koji su glavni orijentir civilizacije od njenog nastanka.
  • Željko

    06.11.2016 18:46
    Ladno nema Bosne....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.