Sledećeg meseca kraj Zemlje proleće nešto, naučnici ne znaju šta

Sledećeg meseca u blizini Zemlje će proleteti vrlo neobičan objekat - njegove karakteristike su toliko čudne da čak ni najveći Nasini stručnjaci ne znaju o čemu je reč.

Objekat naziva 2016 WF9 uočen je u novembru prošle godine, u Nasinom projektu NEOWISE. Naučnici veruju da je objekat širok jedan kilometar, a najbliže Zemlji, na daljini od 51 milion kilometara, naći će se 25. februara.

2016 WF9 je prilično zbunio Nasine naučnike koji nemaju odgovor na pitanje da li je reč o kometi, asteroidu, ili nečemu trećem.

"Ne zna se da li je taj objekat možda nekad bio kometa, ali nas uči tome da je granica između komete i asteroida vrlo nejasna... Ko zna, možda je vremenom izgubio svoje prave karakteristike koje se možda nalaze ispod njegove površine", otkrio je Džejms Bauer, zamenik direktora Nasine Laboratorije za raketnu propulziju Džejms Bauer.

Prema generalnom pravilu, asteroidi su stenoviti ili imaju više metala, dok su komete najčešće više "ledene".

2016 WF9 je taman i nema refleksiju, što je odlika komete, ali nema karakterističnu prašinu i oblak gasa koji definiše komete.

  • /

    09.01.2017 01:20
    \
    Pun naziv objekta "2016 World F****r 9" :D
  • Vucko

    08.01.2017 04:26
    Saveznik
    Pa to Vucic uspostvalja nove neoliteralne odnose sa planetom Kripton.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).