Veštačka inteligencija pokazala prve znakove agresivnosti

Neretka su upozorenja da bi razvoj veštačke inteligencije mogao označiti početak kraja ljudske vrste.
Ipak, većina građana sveta odobrava nameru velikih kompanija da ulažu u ovo sve plodnije polje tehnologije. Ipak, čini se da je Google naišao na prve znakove otpora svog novog programa.
 
Reč je o programu veštačke inteligencije pod nazivom DeepMind, a koji je 2016. godine pokazao veliki potencijal. Naime, DeepMind je sposoban da uči samostalno, a to je iskoristio prilikom treniranja za nastup u prvenstvu u igranju igre "Go!".
 
Danas DeepMind sve češće upotrebljava svojevrsnu agresivnost kako bi došao do pobede u raznim igricama. 
 
U poslednjim testovima, dva DeepMind agenta zaigrali su igricu "Gathering" u kojem pobeđuje igrač sa najviše sakupljenih jabuka. Programi su se ponašali normalno dok je na tlu bilo dovoljno jabuka, ali kada je njihov broj počeo da pada agenti su odlučili da koriste oružje u igrici kako bi izbegli poraz.
 
"Dopuštamo agentima da igricu odigraju nekoliko hiljada puta i puštamo ih da samostalno uče kako da se ponašaju racionalno. Prirodno, kada je na tlu dovoljan broj jabuka agenti se ponašaju miroljubivo. Ali, kada broj jabuka počne da pada, agenti su naučili da je najisplativije napasti, odnosno 'zamrznuti' protivnika kako bi došao do poena", kaže se u blogu tima koji proučava DeepMind.
 
Džoel Z Libo, jedan od članova tima, tvrdi da agresivno ponašanje veštačke inteligencije pokazuje neke aspekte ljudskog ponašanja koji nastaju kao proizvod okruženja i učenja.
 
"Manje agresivno ponašanje javlja se kada su resursi dovoljno pristupačni. Motivacija pohlepe pojavljuje se kao refleksija iskušenja da se rival onesposobi i da se jabuke sačuvaju za sebe", rekao je Libo.
  • njutn

    15.02.2017 13:25
    naučite AI da ide na kvantaš ako mu trebaju jabuke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija