Američki kongres traži od NASA-e da 2030. pošalje ljude na Mars

Po prvi put u više od šest godina oba doma Američkog kongresa usvojila su zakon kojim se odobravaju sredstva za NASA-u i daju novi mandati svemirskoj agenciji.

Takođe, zakon traži od NASA-e da napravi plan odlaska ljudi u blizinu ili na površinu Marsa 2030. godine.

Izrada zakona je trajala nekoliko meseci, a agenciji sada pripada 19,5 milijardi dolara. NASA je 2016. godine dobila 19,3 milijarde dolara, što je 0,5 odsto ukupnog saveznog budžeta.

Zakon poziva agenciju da nastavi da razvija Space Launch System i svemirsku kapsulu Orion kako bi se moglo ići na Mesec, Mars i dalje.

Donald Tramp je u svom inauguracijskom govoru izrazio podršku istraživanju Marsa i kazao da je spreman za otključavanje svemira.

  • Burga

    15.03.2017 07:11
    @TJ
    I ja sam bio u Parizu, ali ako nemam para da odem ponovo - neću otići. Nije bitno može li se, već ima li se čime. A pogotovo što bez svemirske trke, odnosno političkog pritiska, i nakon gubitka dva šatla, mnogo se više polaže na bezbednost. Tokom programa Apolo, bilo je bitno da se bude prve, pa ako neko pogine (kao posada Apola 1), to su bile prihvatljive žrtve.
  • TJ

    12.03.2017 18:30
    Zar niste bili na mesecu ?
    Zakon poziva agenciju da nastavi da razvija Space Launch System i svemirsku kapsulu Orion kako bi se moglo ići na Mesec, Mars i dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija