Proizvođač vibratora kažnjen zbog špijuniranja korisnika

Kanadska kompanija We-Vibe mora korisnicima da isplati po 10.000 dolara zbog ilegalnog praćenja njihovih seksualnih aktivnosti.
Kompanija je proizvela "pametne vibratore" preko kojih je skupljala podatke o temperaturi i intenzitetu vibracija bez znanja kupaca.
 
Nakon velike grupne tužbe na federalnom sudu u Ilinoisu, odlučeno je da krovna firma "Standard Innovation" mora korisnicima da isplati ukupno četiri miliona dolara. Oni koji su uz vibrator koristili aplikaciju imaju pravo na punu isplatu, a oni koji su samo kupili vibrator dobiće po 200 dolara.
 
We-Vibe 4 Plus je vibrator s bluetooth vezom koji se može kontrolisati daljinski putem aplikacije i košta 90 funti. Međutim, aplikacija je toliko loše osigurana da svako ko se nađe u blizini i ima pristup bluetooth vezi, može preuzeti kontrolu nad vibratorom.
 
Na taj način se skupljaju podaci i šalju u "Standard Innovation", a kompanija prati temperaturu uređaja i intenzitet vibracija, što otkriva intimne podatke o seksualnim navikama korisnika.
 
Greške u aplikaciji otkrivene su prošle godine na Hakerskoj konferenciji u Las Vegasu. Par hakera je izjavilo: "Ovo je ozbiljan problem. Neželjena aktivacija vibratora je potencijalno silovanje".
 
U izjavi za medije "Standard Innovation" stoji: "U našoj kompaniji vrlo ozbiljno shvatamo privatnost i sigurnost kupaca. Pojačali smo upozorenja o privatnosti i sigurnost aplikacije, i dalje radimo s vodećim stručnjacima za privatnost i sigurnost".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).