Rusija počela regrutovanje astronauta za odlazak na Mesec

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je da je počela regrutovanje novih astronauta i dodala da će biti izabrani prvi koji će hodati po Mesecu.
Roskosmos traži šest do osam profesionalnih astronauta koji će biti piloti novog svemirskog broda "Federacija" i radiće na Međunarodnoj svemirskoj stanici, navela je agencija i dodala da će oni biti prvi iz Rusije koji će hodati po Mesecu.
 
Kandidati mogu da se prijave tokom naredna četiri meseca i neće biti "nikakve diskriminacije na osnovu boje kože ili pola", rekao je zvaničnik Roskosmosa Sergej Krikalev.
 
Kandidati moraju da imaju više od 35 godina, da su visoki od 1,50 do 1,90 metara i ne teži od 90 kilograma.  
 
Neophodno je znanje informatike, engleskog jezika kao i iskustvo u vazduhoplovstvu i vazduhoplovnoj industriji.
 
Rusija planira prve letove na Mesec do 2031. godine. Budući kosmonauti treba da budu i strpljivi. Od 30 ruskih astronauta Roskosmosa, 14 nije nikad bilo u svemiru.
 
Poslednje regrutovanje kosmonauta bilo je 2012. godine.
 
Svemirski brod "Federacija" će imati prvi probni let do 2021. godine. Taj brod će zameniti čuveni Sojuz koji se koristi za prebacivanje svih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija