Roboti ugrožavaju trećinu zaposlenih u Velikoj Britaniji

Robotika i veštačka inteligencija mogli bi da ugroze gotovo trećinu radnih mesta zaposlenih u Britaniji do 2030-ih, prema istraživanju konsultansko-revizorske kompanije "Prajsvoterhaus Kupers".
U studiji se procenjuje takođe da će se pre promeniti priroda nekih profesija, nego što će one nestati. Dodaju da bi automatizacija mogla da stvori veće bogatstvo i dodatne poslove u mnogim sektorima privrede.
 
Poslovi u proizvodnji i maloprodaji su među najizloženijima riziku od novih tehnologija, navodi se u izveštaju. Studija procenjuje da je 30 procenata postojećih radnih mesta u Velikoj Britaniji u potencijalno visokom riziku od automatizacije u poređenju sa 38 odsto u SAD, 35 posto u Nemačkoj i 21 odsto u Japanu, prenosi RTS.
 
Ivan Houksvort, glavni ekonomista PVC-a, izjavio je za BBC da su "manuelni, rutinski poslovi" koji se "uspešno mogu programirati" najviše izloženi riziku.
 
"Poslovi kod kojih ima više od ljudskog dodira, kao što su zdravstvo i obrazovanje, biće sigurniji",  poručio je on.
 
Korišćenje robota na određenim radnim pozicijama se povećava, pri čemu se zaposleni u nekim sektorima već suprotstavljaju potencijalnim izazovima.
 
"Već možete da vidite na železnicama da nije da svi ti štrajkovi nisu vezani sa potezima za uvođenje vozova bez mašinovođa", rekao je Houksvort.
 
U budućnosti, kako dodaje, i vozači kamiona bi mogli da "dele posao" sa samovozećim kamionima, i da možda u krajnjem ishodu i oni budu pod pretnjom gubitka radnih mesta.
 
Britanska vlada bi trebalo da pomogne radnicima s nižim obrazovanjem tako što će im obezbediti dodatne obuke u narednih 10 do 20 godina, navodi se u izveštaju PVC. U studiji se takođe zaključuje da će rast produktivnosti od robotike i veštačke inteligencije podstaći britansku privredu.
 
"Na mnogo načina automatizacija je dobra stvar. Ona će povećati produktivnost, koja je veliki problem za Ujedinjeno Kraljevstvo u poslednje vreme, i podstaći rast prihoda, što će u drugim područjima povećati potrebu za ljudskom radnom snagom", navodi Houksvort.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).