VIDEO: Arhitekte dizajnirale zgradu koja visi sa asteroida

Njujorška arihektonska firma predstavila je projekat solitera koji nije s ovog sveta.
Nazvan "najvišom zgradom u istoriji civilizacije", Analemma toranj visio bi sa asteroida koji kruži 50.000 kilometara iznad površine Zemlje. 
 
Orbitalna putanja ljuljala bi toranj u obliku broja osam između severne i južne hemisfere, tako da bi stanovnici te zgrade tokom 24 sata obišli celu planetu. 
 
Neobični projekat osmislila je Clouds Architecture Office, idejni tvorac kuća na Marsu i grada u oblacima. 
 
Poslednji dizajn iz ovog biora potpuno odbacuje ustaljene norme u projektovanju visokih građevina i pravi zgradu odozgo nadole.  Dizajn bi koristio sistem Univerzalne orbitalne podrške, koji uključuje snažan kabl povezan sa asteroidom. 
 
"Pošto je toranj u vazduhu, mogao bi biti sagrađen bilo gde na svetu i transportovan do konačne lokacije", stoji u saopštenju arhitektonske firme. "Prema početnim predlozima, Analemma bi mogla biti izgrađena iznad Dubaija, koji ima specijaliste za izgradnju visokih zgrada, a cena bi pritom bila pet puta niža nego u Nujorku.
 
Iako neki sumnjaju u mogućnost da takva ideja ikad može biti realizovana, iz Clouds Architecture Office veruju da ona neće još dugo biti koncept rezervisan za naučno-fantastične filmove.  Štaviše, oni podsećaju da je NASA najavila misiju "hvatanja" asteroida već za 2021. godinu. 
 
Pored poslovnih i stambenih jedinica, stanovnicima bi bila dostupna bašta, tekuća voda koja bi se pribavljala iz oblaka i kišnice, a strujom bi ih snabdevali veliki solarni paneli. 
 
Iako bi temperatura na toj visini bila oko -40 stepeni Celzijusa, a stanje približno vakuumu, iz firme se nadaju da, imajući u vidu da astronauti mesecima žive na Međunarodnoj svemirskoj stanici, to nije toliko strašno.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).