Kako nas Gugl i Fejsbuk postepeno ubijaju

Poznati britanski časopis "Press Gazette" pokrenuo je kampanju koja ima za cilj da zaustavi uništavanje novinske industrije u toj zemlji od strane američkih korporacija Fejsbuk i Gugl.

Prema podacima iz 2015. godine, reklamno tržište Britanije iznosilo je više od 20 milijardi funti, a od tih novaca svega je 2,4 miliona otišlo lokalnim i nacionalnim novinama i njihovim sajtovima, dok je čak 8,6 miliona dato na onlajn. Konkretno, u toku poslednje decenije udeo oglašavanja u lokalnim i nacionalnim novinama je opao sa skoro polovine na tek desetak procenata.

Šta to zapravo znači?

Novac koji je potrošen je umesto na lokalne novine i portale, prebačen u SAD i to na digitalne platforme koje žive kao paraziti i koriste tuđe sadržaje, a ne stvaraju ga.

Dodatna so na ranu je to što Gugl i Fejsbuk izbegavaju plaćanje poreza u svim zemljama van SAD, pa i u Britaniji iako u njima ostvaruju ogroman profit. S druge strane, domaći mediji za svaku transkaciju imaju obavezu da plate porez državi.

Kako navodi "Press Gazette", novinarstvo, kao društveno dobro, sada zamenjuju subjekti koji imaju malo odgovornosti i saučesnici su u stvaranju štete distribucijom obmanjujućeg, a često i ekstremističkog sadržaja. Mada obe kompanije imaju sposobnost da budu pozitivni partneri novinskim izdavačima povećavajući im domet brendova i publike, ako je to na teret prihoda od oglašavanja koji je neophodan za opstanak svih medija, to jednostavno nije cena koju vredi platiti, smatraju novinari ovog uglednog magazina.

E-Bay daje 100 miliona za pravo novinarstvo

U međuvremenu je Pjer Omidiar, osnivač "eBay", objavio je da će dati 100 miliona dolara za pomoć nezavisnih medija i istraživačkog novinarstva. Ta sredstva će biti globalno distribuirana u naredne tri godine, a već se zna da će 4,5 miliona dobiti međunarodni konzorcijum novinara istraživača, koji je koordinirao prošlogodišnju "Panama Papers" istragu, kako bi mogao da nastavi sa svojim istraživačkim novinarstvom.

"Širom sveta, vidimo zabrinjavajuće oživljavanje autoritarne politike koja podriva napredak ka otvorenom i inkluzivnom društva. Nedostatak reagovanja države povećao je nepoverenje građana u institucije, a posebno u medije. Sve su činjenice obezvređene", kazao je Met Banik, direktor fonda koji će upravljati Omidiarovim sredstvima.

Direktor Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara Džerard Rile smatra da je "u vreme kada autokrate, demagozi, kriminalci, sumnjivi biznismeni i drugi sumnjivi likovi širom sveta žele da se obogate i osnaže na teret društva, važno da novinari ostanu nezavisne oči i uši sveta u borbi protiv korupcije i zloupotreba". Finansiranje iz ovakvih fondova omogućiće nam da nastavimo sa proizvodnjom sadržaja koji imaju stvarni i merljiv uticaj na zajednice širom sveta, rekao je Rile.

Fejsbuk i dalje u misiji uništavanja novinarstva

Fejsbuk je ovih dana objavio kako je omogućio novi besplatan on-line trening za novinare, a nudi im se obuka o tome kako da poruke na društvenim mrežama budu zanimljivije čitaocima. Ova "obuka" je deo Fejsbukovog "novinarskog projekta" kojim žele da "olakšaju novinarima" korišćenje Fejsbuka i Instagrama na dnevnom nivou, od prikupljanja vesti do interakcije sa čitaocima.

"Ne možete se danas baviti novinarstvom bez Fejsbuka. Potrebno je da se udružimo jer su ovi kursevi od fundamentalnog značaja za izveštavanje i distribuciju vesti. Oni pomažu novinarima da na najbolji način koriste Fejsbuk, odnosno da otkrivaju sadržaje (koje je neko drugi stvorio) i samim tim izgrade publiku", smatraju u ovoj američkoj kompaniji.

  • Nervirach

    19.04.2017 16:05
    Imam i ja valjda pauzu. Ne samo vi botovi.
  • Voja

    19.04.2017 14:38
    @nervirach
    i pored danasnjih problema u firmi... ti stignes da komentarises ovde.
    Bole te...
    tebi svaki komentar u toku radnog vremena
  • U popizdu

    19.04.2017 14:01
    Pa ti druže lepo počni i da se lečih preko Gugla i da koristiš fejsbuk za informisanje. Biće ti super, siguran sam. Mani se realnog sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija