Spejseks lansirao špijunski satelit za američku vladu

Privatna kompanija za svemirske letove Spejseks (SpaceX) lansirala je danas tajni špijunski satelit za potrebe američke vlade i posle toga prvi deo rakete uspešno vratila na Zemlju, na recikliranje.
Spejseks lansirao špijunski satelit za američku vladu
Foto: 021.rs
Bespilotna raketa Falkon devet poletela je sa kosmodroma iznajmljenog od američke svemirske agencije NASA u Kenedi Svemirskom centru na Floridi.
 
Ovo je prva misija Spejseksa za Nacionalnu kancelariju za izviđanje (Nationa Reconnaissance Office, američka obaveštajna agencija specijalizovana za špjunske satelite).
 
Nisu objavljeni nikakvi drugi detalji o novom satelitu, vodi se samo pod nazivom NROL-76. Umesto toga Spejseks je internet prenos usredsredio na uspešno sletanju prvog dela rakete. Taj deo je sleteo pored vazduhoplovne baze Kejp Kanaveral nekoliko minuta posle posle poletanja.
 
Satelit je trebalo juče da bude lansiran ali je u poslednjem trenutku to otkazano zbog kvara jednog senzora. Na drugoj strani SAD, u sedištu kompanije u Hotornu u američkoj državi Kaliforniji, u trenutku kada se vratio prvi deo rakete čulo se glasno radovanje okupljenih u kontrolnom centru Spejseksa.  
 
Ovo je četvrti put da su delovi rakete uspešno sleteli u Kejp Kanaveralu. Osnivač i generalni direktor Spejsiksa Ilon Mask napisao je preko tvitera da su i lansiranje i sletanje bili uspešni, ali da je visinski vetar prilikom poletanja bio neuobičajeno jak. Spejseks redovno lansira kapsule za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice i radi na tome da razvije kapsulu koja bi mogla da prevozi ljude već od sledeće godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija