Astronauti će morati u vanrednu šetnju u svemiru

Nekoliko astronauta izaći će izvan Međunarodne svemirske stanice najranije u utorak u vanrednu šetnju radi zamene pokvarenog kompjutera, koji je jedan od dva koji kontrolišu glavne sisteme, saopšteno je iz NASA.
Astronauti će morati u vanrednu šetnju u svemiru
Foto: Pixabay

Glavni uređaj pokvario se juče nakon čega je svemirska stanica vredna 100 milijardi dolara zavisila od pomoćnog sistema za usmeravanje komandi ka sistemu solarnog napajanja, grejanja, hlađenja i druge opreme.

U saopštenju se ističe da petočlana posada stanice iz SAD, Rusije i Francuske nije ugrožena.

Odluku o tome koji će i kada će astronauti napustiti stanicu radi šetnje NASA će doneti kasnije.

Portparol NASA Den Hjuot istakao je da je komandant stanice Pegi Vitson sklopila i probala rezervnu elektronsku kutiju za zamenu pokvarenog uređaja, a koji je postavljen tokom svemirske šetnje 30. marta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija