Hakeri napadaju računare i preko titlova za filmove

Britanski list "The Independent" objavio je vrlo zanimljivu priču o tome kako nam računar može biti hakovan preko titlova tj. prevoda za filmove koji se gledaju preko Kodi programa.
Hakeri napadaju računare i preko titlova za filmove
Foto: Pixabay

Kodi je izdao zvanično saopštenje u kojem požuruje korisnike da izvrše nadogradnju plejera, kako bi bili zaštićeni od najnovijeg sigurnosnog propusta, koji je neuobičajen za bilo koju vrstu softvera, s obzirom na to da kriminalcima omogućava hakovanje uređaja preko ranjivosti koja je povezana s prevodima filmova.

Istraživačka kompanija koja je otkrila ranjivost, Check Point, objavila je da je taj propust ugrozio možda i najveći broj korisnika dosad, milione njih, i da je to verovatno i najveći potencijalni bezbednosni rizik u novijoj istoriji.

"Putem greške u prevodima haker je u mogućnosti da preuzme kontrolu nad ma kojim uređajem na kojem se Kodi nalazi u stanju rada - pametnom telefonu, tabletu, računaru, TV-u ili nekom drugom. Mogućnosti koje se ostavljaju hakeru za napad su nebrojive i praktično korisnik nije u mogućnosti da se zaštiti na odgovarajući način", smatra Check Point komapnija.

Kako se prevodi filmova i titlovi drugih video sadržaja posmatraju isključivo kao tekst antivirus softver ih ne smatra pretnjom i tako napad ima "otvorena vrata" do korisničkih uređaja, njihovih podataka i eventualno i novca.

Kodi je objavio da bi svi korisnici odmah trebalo da instaliraju verziju sa zakrpom za prevazilaženje bezbednosnog rizika, koja je označena sa v17.2 i može se skinuti sa linka.

Sam Kodi program je legalan, ali korisnici na raspolaganju imaju veliki broj dodataka nezavisnih programera koje Kodi podržava, putem kojih se Kodi masovno koristi kao plejer piratskog sadržaja svih kategorija. Broj korisnika Kodi-ja meri se desetinama miliona i toliki je i broj potencijalnih žrtava hakerskih napada.

  • Gonič

    25.05.2017 09:10
    Van opasnosti
    Za ove filmove koje ja gledam - titl nije potreban. To se samo kaže... Njih ne titluju već tiltuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija