VIDEO: Ponovljen jedan od najozloglašenijih eksperimenata, rezultati poražavajući

Jednim od najozloglašenijih psiholoških eksperimenata u istoriji, Stenli Milgram je pre 50 godina potpuno šokirao naučnu javnost.

U testu poslušnosti, on je istraživao koliko daleko su ljudi spremni da idu u kažnjavanju elektro šokovima ispitanika koji bi dali netačne odgovore na pitanja. Na to su ih podsticali naučnici. Šokovi nisu bili stvarni, ali ispitivači to nisu znali. U samo jednom od eksperimenata, 26 od 40 učesnika ispitivača je išlo do najvišeg nivoa elektrošokova. Eksperiment je pokazao da je većina voljna da ispunjava komande, nezavisno od toga u kolikoj meri to može da naudi drugima.

Pola veka kansije, istraživači poljskog Univerziteta društvenih i humanističkih nauka (SWPS) su ponovili Milgramov eksperiment. I rezultati nisu bili nimalo ohrabrujući...

Iako kompletan eksperiment nije mogao da bude identično ponovljen zbog etičkih ograničenja, gotovo 90 odsto učesnika okretalo je prekidač do najvišeg nivoa elektrošoka, obeleženog za 450 volti.

To su činili i nakon što su čuli bolne urlike svojih ispitanika.

  • rob

    29.05.2017 01:55
    Porazavajuci kako za koga.
    Drzave utrose silne pare da postignu ovakavo mentalno stanje kod ljudi.
    Za njih sigurno nije porazavajuci. Verovatno upravo otvaraju sampanjac...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).