VIDEO: "Ležeći policajac" koji nagrađuje dobre, a kažnjava loše vozače

Mnogi savesni vozači žale se da ih "ležeći policajci" diskriminišu - iako poštuju ograničenje brzine, moraju da uspore i gotovo zaustave svoj automobil kako bi lagano prešli preko izbočine na putu.
Možda je rešenje u "ležećem policajcu" koji pravi selekciju među vozačima, kažnjavajući nesavesne, a nagrađujući one koji poštuju ograničenje brzine. 
 
"Ležeći policajci" postavljaju se najčešće u blizini škola i vrtića, ali i u drugim, uglavnom manjim ulicama gde se vozi prebrzo, kako bi se zaštitili pešaci. Kao sredstvo sprečavanja saobraćajnih nezgoda - u kojima mogu da stradaju deca i drugi pešaci - nisu idealni, jer osim bahatih vozača koji se ne obaziru na saobraćajne znake i upozorenja da se nalaze u zoni škole ili vrtića, "kažnjavaju" i disciplinovane vozače koji pored škola uspore i voze poštujući ograničenje brzine.
 
Zbog toga su u Meksiku napravili pametnog "ležećeg policajca" koji se izdiže samo kada naiđe automobil koji se kreće brže od ograničenja. Sistem se sastoji od kamere koja meri brzinu vozila i metalne prepreke koja je slična običnom "ležećem policajcu", ali koja je u osnovnom položaju u istoj ravni sa kolovozom. 
 
Ako kamera registruje da se vozilo kreće brže nego što je dozvoljeno, prepreka se izdiže iz kolovoza i nesavestan vozač je prinuđen da uspori. U suprotnom, ako se automobil kreće u okvirima ograničenja, "ležeći policajac" ostaje neaktivan, tako da vozač koji poštuje propise može da nastavi da se kreće bez usporavanja.
 
  • Peđa

    09.06.2017 15:27
    Evo rešenja
    Trebalo bi podržati i pozdraviti ovakve i slične projekte. Lično mi jako smeta da moram da preskačem raznorazne prepreke i razbijam auto na svakoj od njih. Ima tu još dosta prostora za razne izmene...
    Primera radi: učinjeni prekršaj bi trebalo klasifikovati po kategoriji, odnosno klasi automobila. Neko ko vozi višu klasu automobila njega i ne dodirne neka kazna od recimo 5000 ili 10 000.
  • Filip

    09.06.2017 07:37
    Da ga prestignu
    Kontam da bi bilo ljudi koji bi dali gas, da prodju pre nego sto se aktivira.
  • Marko

    08.06.2017 16:48
    Kakva glupost. Ležeći policajac ne služi da "kažnjava", već da reguliše saobraćaj tako što će ga usporiti na kritičnim mestima. Sav saobraćaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija