Stiže nova Windows opcija

Microsoft je objavio novu "Insider preview build" verziju (najava opcija koje će tek biti omogućene) Windowsa 10 koja je donela podršku za kontrolisanje računara i operativnog sistema putem pogleda, odnosno očima.
Stiže nova Windows opcija
Foto: Pixabay

Naravno, za korišćenje ove opcije biće neophodna kompatibilna "eye tracking" tehnologija, tj. hardver kompanije Tobii pomoću kojeg Microsoft na Windows 10 planira da donese opciju praćenja pokreta očiju (Eye Tracking).

Eye Tracking će korisnicima omogućiti da svoje sisteme kontroliše bez klasične upotrebe tastature i miša. Alternativne metode unosa uključuju pogled na slova i brojke na ekranu ili pogled na aplikacije, što omogućuje njihovo pokretanje.
Korisnici bi tako uskoro mogli jednostavnim gledanjem u specifične delove ekrana da kontrolišu računar ili čak pišu po ekranu kao da pišu po tastaturi. Ova opcija posebno će biti korisna ljudima koji imaju problema s motorikom pa bi računare mogla učiniti dostupnim i osobama s različitim tipovima invaliditeta koji nemaju sposobnost kontrolisanja operativnog Sistema.

Funkcija je trenutno dostupna u beta verziji operativnog sistemaStiže nova Windows opcija, a u ovom trenutku joj mogu pristupiti samo beta testeri, odnosno tzv. "insajderi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija