Istraživači napravili mobilni telefon bez baterija

Istraživači u Sjedinjenim Američkim Državama predstavili su prototip mobilnog telefona bez baterije, koji koristi tehnologiju za koju se nadaju da će s vremenom biti primenjivana u proizvodima za masovno tržište.
Telefon je delo grupe istraživača sa Univerziteta Vašington u Sijetlu i radi na principu generisanja malih količina energije iz radio signala.
 
- Okruženje RF talasa je svuda oko nas, tako na primer, stanice sa frekventnom modulacijom (FM) emituju radio talase, stanice sa amplitudnom modulacijom (AM) takođe to rade, televizijske stanice, repetitori za mobilne telefone, svi oni emituju RF talase - izjavio je član istraživačkog tima Vamsi Tala.
 
Telefon je tek prvi prototip sa elementarnom funkcijom - na prvi pogled izgleda više kao štampana ploča sa nekoliko pričvršćenih delova, a osoba koja poziva mora da nosi slušalice i da pritiska dugme za prebacivanje između funkcija govora i slušanja.
 
Istraživači kažu da postoje planovi za dalji razvoj prototipova, koji će imati energetski štedljivi ekran za slanje poruka, pa i osnovnu kameru. Oni takođe planiraju verziju telefona bez baterije koji će koristiti malu solarnu ćeliju za snabdevanje energijom. Istraživači planiraju da lansiraju jedan proizvod za osam-devet meseci, ali nisu želeli da otkriju detalje.
  • :)

    10.08.2017 11:47
    Najzad. Meni uopste nije jasno kako se ranije nisu pojavili telefoni sa bar solarnim punjenjem ako nista drugo. Radije bih da imam ogranicene funkcije a punu mobilnost nego obrnuto, kako je sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).