Stiže nam 100 puta brži internet

Ultrabrz Wi-Fi, koji je do 100 puta brži od današnjih mobilnih mreža se nazire.
Stiže nam 100 puta brži internet
Foto: Pixabay

Naučnici su ovo dokazali i u praksi, uspešno poslavši veliku količinu kompleksnih podataka. Radi se o slanju video materijala, za čiji transport su korišćeni teraherci, umesto tradicionalno korišćenih mikrotalasa. Govorimo o brzini od 50 gigabita po sekundi, nasuprot 500 megabita po sekundi, što je najveća ostvariva brzina današnjih mobilnih mreža.

Današnje mobilne mreže su dobre, ali postaju preopterećene i naučnici širom sveta trude se da pronađu rešenje, a teraherci bi mogli biti upravo to - umesto mikrotalasa, koji se danas koriste za prenos glasovne i data komunikacije.

Teraherc ima više frekvencije od mikrotalasa i samim tim u stanju je da prenese veću količinu podataka.

Naučnici su uspeli da ostvare dva istovremena TV striminga bez greške, prilikom brzine od 10 gigabita po sekundi, dok su se pojavile sitne greške u prenosu kad je brzina povećana do maksimalnih 50 gigabita.

Istraživanje koje je objavio "Nature Communications" tvrdi da se ove greške lako mogu ispraviti i da su one poznate i u današnjim uslovima prenosa podataka na Wi-Fi i mobilnim mrežama, koje su daleko manje propusne moći, zaključuje britanski "Telegraph".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija