Kina planira da školuje sajber specijalce na novim koledžima

Kinesko Ministarstvo za obrazovanje planira da uspostavi koledže za bezbednost na internetu svetske klase, gde bi najbolji umovi učili narednih 10 godina kako bi ostali u vrhu sajber sveta.
Kina planira da školuje sajber specijalce na novim koledžima
Foto: Pixabay
Do 2027. godine, odabrani univerziteti će primeniti programe koji će se uklopiti sa inžinjerskim istraživanjima i izučavanjem prava i menadžmenta, prenosi Blic pisanje Sputnjika.
 
"Očigledno je da Kina naperava da napravi sajber armiju", rekao je diplomata Šarlot Gao.
 
Sajber specijalisti Kine bili su vrlo aktivni tokom godina. Četvoro hakera uhapšeno je 2015. zbog upada u bazu podataka američkih zvaničnika. Nešto kasnije dogodio se još jedan upad koji je pogodio trenutne i bivše zaposlene u federalnoj službi.
 
Prošle godine Su Bin (50), državljanin Kine i Kanade, izjasnio se krivim za slanje ukradenih materijala kineskim zvaničnicima, izvestio je "Vajs njuz". Kako je rekao Edvard Snouden, bivši radnik Nacionalne bezbednostni Amerike, ukradeno je oko 50 terabajta informacija.
 
Kina namerava da nastavi da gradi svoju armiju efektnih i obrazovanih specijalista sa inicijativom. Ukoliko programi postanu efektni i "svetski poznati" za samo 10 godina, verovatno će i povećati ulaganja u škole.
 
"Kina će uložiti veliki napor, uložiti mnogo novca, pozvati najbolje učitelje, primeniti odličan nastavni materijal, odabrati najbolje studente i izgraditi prvoklasne škole za sajber bezbednost", rekao je kineski predsednik Si Đinping.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija