VIDEO: Baterija koju pokreće pljuvačka

Istraživači sa Univerziteta u Binghamtonu napravili su bateriju koju aktivira jedna kap pljuvačke, nakon čega ona može da generiše dovoljno električne energije da 20 minuta napaja LED sijalicu.
"Baterija je napravljena od posebnih bakterijskih ćelija koje imaju sposobnost prikupljanja spoljnih elektrona na elektrodu", rekao je profesor na Univerzitetu u Binghamton i jedan od istraživača Seokeun Čoi. "Ova baterija može se koristiti i u ekstremnim klimatskim uslovima poput onih u pustinji. Sve što vam treba je organska supstanca kako biste rehidrirali i aktivirali bakterijske ćelije koje su zamrznute", objasnio je on. 
 
Pljuvačka u bateriji ima dve funkcije. Ona budi zamrznute ćelije iz njihovog sna i pruža hranu za mikroorganizme. Baterija će početi da proizvodi energiju samo nekoliko minuta nakon što pljunete na nju, piše "Popular Science". 
 
Baterija će moći da se koristi za napajanje malih medicinskih uređaja, kao što su npr. testovi za trudnoću i HIV testovi. To je velika prednost za države u razvoju, u kojima mnogi ljudi ne mogu da priušte konvencionalne baterije. Osim pljuvačke, bateriju može da pokrene bilo koji izvor organskog materijala, uključujući kapi prljave vode. 
 
Baterija je izrađena od nekoliko materijala, papira, ugljenika i voska. Lako se proizvodi i ne sadrži otrovne supstance, što je prednost u poređenju sa konvencionalnim baterijama, koje nakon bacanja ispuštaju otrovne hemikalije.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija