Opcija iOS 11 koja vam može spasiti život

Apple je prvi put u sklopu iOS 11 predstavio driving mode za iPhone.
Opcija iOS 11 koja vam može spasiti život
Foto: Pixabay
Ova opcija sprečava vlasnika telefona da prima poruke i pozive dok vozi, a ujedno i obaveštava onog koji kontaktira broj.
 
"Do Not Disturb" se može aktivirati iz novog iOS 11 kontrolnog centra, ali prvo morate da dodate opciju – Settings > Control Centre > Customize Controls > Do Not Disturb While Driving
 
Opcija se zove "Do Not Disturb While Driving" i sastavni je deo iOS 11. Saobraćajna policija širom sveta pozdravila je ovaj dodatak u nadi da će pomoći da se spreče saobraćajne nesreće čiji su uzrok upravo mobilni telefoni. 
 
Ipak, nije se svima dopala ova opcija. Neki od korisnika su se požalili da se njihov telefon zbunio i aktivirao feature čak i kada nisu vozili. 
 
"U vozu sam, iPhone misli da vozim, pa mi je isključio pozive i poruke", rekao je jedan komentator dok drugi kaže da mu se opcija aktivirala dok je vozio bicikl. 
 
Kako iPhone prepoznaje da vozite? 
 
Najbolja indikacija da je neko u svom automobilu je ako je njihov telefon povezan za Bluetooth mrežom u automobilu. Ali, pošto gotovo svi imaju Bluetooth u vozilima, Apple koristi druge znakove. 
 
Driving mode koristi bezbroj signala, kao što je iPhone-ov akcelerometar, ali i GPS kako bi saznao da li vi zaista vozite. Ipak, moguće je da u ranim fazama iPhone još uvek meša javni prevoz sa ličnim prevozom, ali dodatak će postajati sve precizniji nakon što Apple bude skupio više podataka o korišćenju. 
 
Šta se dešava kada je opcija aktivirana? 
 
iOS 11 Driving mode može detektovati kada su vlasnici iPhone-a u toku vožnje i utišati notifikacije tako da im ne smetaju. Takođe, malo će i zatamneti ekran i otežati otključavanje uređaja. 
 
Korisnici takođe mogu podesiti automatski odgovor na iMessage svojim kontaktima, a opcija takođe sprečava druge da ih zovu, ali prima i uzbunu ako neko pokuša više puta u roku od tri minuta. Pozivi su mogući jedino preko Bluetooth sistema. Siri radi u ovom režimu, ali samo ako je verbalna komunikacija u pitanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).