Istraživači uče robote kako da razumeju emocije kroz rukovanje

Istraživači Univerziteta Paris-Saclay pokušavaju da kroz dodire razviju emocije kod robota.
Cilj tima istraživača je da razviju robota koji će biti osetljiv na dodire kao i čovek, prenosi Tech Radar.
 
Robotičarka Adriana Tapus i njene kolege otkrivaju kako žele da naprave robota koji će kroz taktilnu simulaciju osećati emocije i razmišljati kao čovek. Kako kaže Tapus, ljudi kroz rukovanje mogu da otkriju nečiji karakter, što oni žele da usade u njihovog robota.
 
"Dati robotu poseban karakter je jedini način da naša veza sa veštačkom inteligencijom opstane", smatra Tapus.
 
Tim istraživača započeo je testiranje robota upravo na rukovanju. U 75 odsto slučajeva, robot je na osnovu krutosti ruke i jačine rukovanja mogao da otkrije pol i snagu osobe s kojom se rukuje. Oni nastavljaju da testiraju robota dok ne bude sposoban da prepozna osnovne emocije kroz rukovanje.
 
"Naše istraživanje pomoći će budućim generacijama robota da budu ljubazni, empatični i možda imaju svoj smisao za humor", rekla je Tapus. 
 
Kada je u pitanju čulo dodira, veštačka inteligencija prošle godine je napredovala kada je paralisanom čoveku vraćeno čulo dodira pomoću robotske ruke kontrolisane umom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija