Gen neandertalca kriv za bezvoljnost čoveka

Na neke osobine ljudi koje se dovode u vezu s dnevnom svetlošću, među kojima su raspoloženje i redovno spavanje, možda su uticali neandertalski preci, navode naučnici.
Gen neandertalca kriv za bezvoljnost čoveka
Foto: Pixabay
Istraživanje genoma 100.000 Brirtanaca koji su nasledili DNK od neandertalaca, pokazalo je da je među njima češća bezvoljnost, usamljenost, kasno odlaze u krevet, a i konzumiraju cigarete.
 
Naučnici Instituta Maks Plank u nemačkom gradu Lajpcigu utvrdili su da je ukrštanje neandertalaca s ljudskom rasom uticalo na boju kože i kose ljudi, ali ne u nekom odredjenom smeru.
 
Koautor studije Mihael Daneman rekao je da ta otkrića nagoveštavaju da su neandertalci već bili dobro prilagodjeni na malo dnevne svetlosti u Evropi kada je savremeni čovek prvi put došao na "stari kontinent" iz Afrike, pre oko 50.000 godina.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u Američkom časopisu za ljudsku genetiku (American Journal of Human Genetics).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija