Facebook traži od korisnika fotografije na kojima su goli

Kompanija Facebook je tražila od korisnika da joj pošalju fotografije na kojima su goli kako bi se zajedno borili s "osvetničkom" pornografijom i dali podršku žrtvama ove vrste zlostavljanja.
Facebook traži od korisnika fotografije na kojima su goli
Foto: Pixabay

Pojedinci koji su sa svojim bivšim ili sadašnjim partnerima delili intimu, odnosno fotografije na kojima su goli, zabrinuti su da bi one mogle dospeti u javnost bez njihovog pristanka, a Facebook planira da im omogući da fotografije pre toga budu uništene i da se spreči njihova ponovna distribucija.

Facebook će fotografije koje korisnici šalju pretvoriti u jedinstven otisak prsta koji se može upotrebiti za prepoznavanje i blokiranje pokušaja ponovnog učitavanja fotografije.

Facebook pokreće projekat u Australiji u saradnji s vladinom agencijom na čelu s poverenicom za sigurnost e-pošte Džuli Inman Grant koja je rekla da će žrtvama koje su zlostavljane na takav način omogućiti da učine nešto pre nego što fotografije budu objavljene na Facebooku, Instagramu ili Messengeru.

"Vidimo mnogo scenarija gde su fotografije ili videosnimci nastali uz pristanak, ali nije bilo pristanka da se one dele s drugim ljudima", rekla je Grant.

Korisnici prvo moraju da ispune online obrazac u kojem će navesti svoju zabrinutost, nakon toga na Messenger treba da pošalju fotografije za koje strahuju da će biti objavljene. Kada Facebook o svemu dobije obaveštenje, analitičar će pristupiti fotografiji i iseckati je kako bi sprečio učitavanje i deljenje na drugim stranicama.

Kako bi bili sigurni da se projekat pravilno sprovodi, Facebook će na kratko uskladištiti fotografije pre konačnog brisanja.

Facebook i druge tehnološke kompanije na ovakav način bore se i protiv drugih neprimerenih i uznemirujućih sadržaja, kao što su seksualno zlostavljanje dece i ekstremističke fotografije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija