Naučnici poboljšali ljudsku memoriju pomoću implantata

Od Ilona Maska, preko MIT-a (Tehnološki institut u Masačusetsu), pa do Američkog ministarstva odbrane, svi rade na istraživanju moždanih implantata, tako da se čini da je samo pitanje vremena kada će biti spremni uređaji koji će poboljšati pamćenje ljudi.
Naučnici poboljšali ljudsku memoriju pomoću implantata
Foto: Pixabay
Na američkom univerzitetu USC (University of South California) demonstrirano je korišćenje upravo takvih implantata, koji bi mogli da se koriste u lečenju demencije i Alchajmerove bolesti.
 
Profesor Dong Song je prezentovao svoja otkrića na temu "memorijske proteze" tokom sastanka Udruženja za neuronauku u Vašingtonu, a koja se odnose na prvi uređaj koji je efikasno poboljšao ljudsko pamćenje.
 
Tokom testiranja Song je imao pomoć 20 volontera, kojima su ugrađene moždane elektrode u sklopu tretmana lečenja od epilepsije. Nakon ugradnje, Songov uređaj je počeo da skuplja podatke o aktivnostima mozgova volontera tokom testova dizajniranih da stimulišu kratkotrajno pamćenje ili radnu memoriju.
 
Naučnici su potom odredili obrazac koji je povezan s optimalnim performansama pamćenja i koristili su elektrode uređaja kako bi stimulisali mozak sledeći taj obrazac tokom narednih testova.
 
Na osnovu istraživanja, takva stimulacija je poboljšala kratkoročno pamćenje za 14 odsto i radnu memoriju za oko 25 odsto. Kada su naučnici stimulisali mozak nasumično, performanse su se pogoršale.
 
"Pišemo neuralni kod kako bismo poboljšali funkciju pamćenja. Ovo nikad ranije nije urađeno", izjavio je Song.
 
Bolje pamćenje bi moglo biti korisno studentima ili onima koji npr. teško pamte imena, ali bi ogromnu korist mogle da imaju osobe koje pate od demencije i Alchajmerove bolesti.
 
Songov uređaj mora biti dodatno testiran, a potom mora da dobije odobrenje za korišćenje u tretmanu, ali ako se pokaže efikasnim i vrati barem deo izgubljenih sećanja obolelima, uticaj na njihov život i živote njihovih porodica, pa i ekonomiju, biće jako velik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).