Naučnici klonirali klona

Naučnici s univerziteta u Seulu, Mičigenu i Ilinoisu su ponovo klonirali prvog kloniranog psa, kako bi otkrili da li će genetski identične životinje imati ista oboljenja.
Pas Tai, avganistanski hrt, kloniran je 2005. godine. Naučnici iz Seula su njegove matične ćelije ubacili u jajne ćelije ženki i implantirali ih u materice. Tako su nastala tri mladunčeta, od kojih je preživelo samo jedno - mužjak po imenu Snapi koji je postao prvi uspešno klonirani pas.
 
Snapi je vodio normalan i zdrav život u kampusu univerziteta u Seulu dok nije uginuo od raka kada je imao 10 godina. Njegov "original" Tai je uginuo kada je imao 12 godina takođe od raka.
 
Kada je Sanpi imao pet godina, naučnici su ponovo uzeli matične ćelije, ovog puta od njega - klona, i implantirali ih u 94 embriona, a rezultat su četiri ponovo klonirana psa. Četiri dana nakon rođenja jedno kuče je uginulo zbog neuobičajene dijareje koju nisu mogli da objasne.
 
Naučnici žele da saznaju više o kvalitetu života kloniranih životinja, prakse koja je sve učestalija od 2005. godine. Kako su rekli, zasad ima malo dokaza da dolazi do degradacije njihovog zdravlja. Međutim, o klonovima klonova se zna još manje, pa oni planiraju da pomno posmatraju i ispituju ova tri psa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).