VIDEO: Roboti-lokvanji i roboti-ribe u kanalima u Veneciji

Elektronski lokvanji, ribe i dagnje pušteni su u pogon u i oko kanala u Veneciji, a to je deo projekta praćenja kvaliteta vode u tom gradu.
VIDEO: Roboti-lokvanji i roboti-ribe u kanalima u Veneciji
Foto: Pixabay
A-riba, A-dagnja i A-lokvanj su specijalni roboti koji čine deo četvorogodišnjeg programa u vrednosti od skoro pet miliona dolara, čiji je cilj da proverava kvalitet vode koja okružuje Veneciju, prenosi "Glas Amerike". 
 
"Subkultron je kolektivni projekat veštačke inteligencije koji ima za cilj da stvori najveće jato riba robota na svetu. Tim projektom bi trebalo da se poboljša znanje o morskom koritu i, sa tehnološke strane, da se ljudske aktivnosti prebace na visokotehnološke uređaje", objašnjava Frančesko Barbariol iz venecijanskog Instituta za nauke mora. 
 
Navodi se da roboti žive na svim nivoima u kanalima i zajednički rade na neprestanom nadgledanju kvaliteta venecijanske vode. 
 
"A-dagnje, koje leže na morskom dnu, sakupljaju podatke. Oni šalju podatke A-ribama, koje prenose podatke A-lokvanjima. Oni zatim postaju komunikacioni most do nas, istraživača. A-ribe takođe mogu samostalno da prikupljaju podatke, dok A-lokvanji mogu da napune sve druge uređaje pod vodom kad se isprazne." 
 
"Glas Amerike" navodi da se projekat obavlja pod okriljem Evropskog instituta za proučavanje mora, a ideja je da roboti mogu na daljinu da obavljaju ono što istraživači moraju da rade ručno. 
 
"Zdravstveno stanje laguna je prilično dobro. Nema industrijskih otpada, a grad sada ima modernu kanalizaciju. NIje kao pre kad su se sve cevi izlivale direktno u vodu", ističe Fabricio Bernardi Obri iz Instituta za nauke mora. 
 
Navodi se da posao robota neće biti da samo prate kvalitet vode. Veštačka inteligencija će vremenom postati pametnija, tako da će roboti moći i da služe kao odbrana od štetočina, ali i da primete svaku promenu u vodi, poput novih ili neobičnih izvora zagađenja. 
 
"Glas Amerike" navodi da će roboti plivati oko Venecije do 2019, ali slične sprave bi jednog dana mogle da počnu da se koriste širom svih okeana.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija