Aktivirana najveća baterija na svetu da stabilizuje elektro mrežu Australije

Kompanija "Tesla" aktivirala je danas najveću litijum-jonsku bateriju na svetu, kako bi stabilizovala elektro-energetsku mrežu Australije prvog dana leta.
Kompanija je ovim ispunila obećanje svog vlasnika Ilona Maska da će baterija biti uključena u roku od 100 dana ili će je Australija dobiti besplatno.
 
- Južna Australija je sada svetski lider u oblasti korišćenja obnovljive energije po potrebi - izjavio je premijer ove australijske države Džej Vederhil.
 
Kompanija "Tesla" je pobedila na tenderu za izgradnju baterije od 129 megavati za Južnu Australiju, koja ima najrazvijeniji segment prikupljanja energije vetra, ali je u poslednjih 18 meseci doživljavala prekide u isporuci električne energije. Pristalice ove ideje napominju da elektro-mreža sada dobija više od 40 odsto struje od energije vetra, ali da joj je potrebna podrška kada se vetar umiri.
 
- Uskladištena energija može da reaguje u deliću sekunde. Ona može da reši pitanja stabilnosti veoma brzo, bez potrebe da se koriste velike elektrane - rekao je Praven Katpal, potpredsednik kompanije "AES enerdži".
 
Mask je u julu obišao lokaciju na kojoj se nalazi ogromna baterija, u mestu Džejmstaun i rekao da je ovo "samo početak". Južna Australija još nije objavila koliko plaća "Tesli".
  • Zelimir

    02.12.2017 05:51
    A cena?
    Isti su instalirali diesel generator u zatvorenim fabrikama automobila da bi obezbedili struju, koje nije bilo nekoliko puta. A cena struje je najveća u svetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).