Apple kupuje Shazam

Kompanija Apple je u finalnoj fazi kupovine Shazama, aplikacije koja omogućava identifikaciju pesama, filmova i TV emisija, piše TechCrunch.
Ceo posao je vredan 400 miliona dolara, ali će Apple uštedeti nešto novca od provizije koju je plaćao Shazamu za slanje korisnika na iTunes Store, gde je moguće kupiti različit sadržaj. Upravo je ta provizija činila većinu prihoda Shazama u prošloj godini, a aplikacija je zaslužna za 10 odsto ukupne digitalne prodaje.
 
Takođe, ako Apple odluči da ugasi aplikaciju, zadaće težak udarac uslugama kao što su Spotify i Google Play Music, kojima Shazam "prosleđuje" više od milion klikova dnevno. Shazam ima i ugovor sa Snapchatom. Ipak, još uvek nije sigurno kako će Appleov potez uticati na pomenute ugovore.
 
Najveću korist Apple će imati od Shazamove AR (augmented reality) tehnologije, koja je razvijena nakon tehnologije za vizuelno prepoznavanje iz 2015. godine. Tehnologija omogućava korisnicima da skeniraju magazine, knjige, postere, reklame i druge fizičke proizvode, a nakon toga i prikazivanje 3D animacija, vizualizaciju proizvoda i 360 klipove. Ako Apple poželi da napravi svoju verziju Google Lensa, ovo je dobar temelj. 
 
Shazam je preuzet više od milijardu puta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija