Od piva napravili gorivo

Britanski hemičari sa Univerziteta u Bristolu iskoristili su pivo kao glavni sastojak za proizvodnju benzina.
Od piva napravili gorivo
Foto: Pixabay
Oni su ovo uradili da bi stvorili alternativu za fosilna goriva.
 
Poznato je da etanol nije idealna zamena za benzin, jer ima manju gustinu energije, previše se meša sa vodom i dovodi do korozije motora.
 
Mnogo bolja alternativa za gorivo je butanol, ali je teško da se on napravi iz održivih izvora, objašnjavaju naučnici.
 
"Alkohol u alkoholnim napicima je u stvari etanol - upravo onaj molekul koji želimo da pretvorimo u butanol kao zamenu za benzin", rekao je vođa tima za istraživanje profesor Dankan Vas.
 
"Ako naša tehnologija funkcioniše sa alkoholnim pićima naročito ako se koristi najkvalitetnije pivo, onda to pokazuje da ima potencijal da se poveća kako bi butanol zamenio benzin i u industriji", kazao je on. Tehnologija kojom se pretvara etanol u butanol naziva se "katalizator". Koriste se hemikalije koje mogu da ubrzaju i kontrolišu hemijsku reakciju i već imaju primenu u petrohemiji.
 
Naučnici objašnjavaju da oni ne žele da koriste pivo kao glavni sastojak na industrijskom nivou i da tako konkurišu žitaricama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).