Naučnici u laboratoriji razvili zrela ljudska jajašca

Naučnici su u laboratoriji razvili ljudsko jajašce do pune zrelosti, što bi mogla da bude prekretnica u postupcima veštačke oplodnje.
Naučnici u laboratoriji razvili zrela ljudska jajašca
Foto: Pixabay
Naučnici u Njujorku i Edinburgu razvili su novu metodu razvoja jajašca od rane faze do potpune zrelosti, objavljeno je u časopisu Molecular Human Reproduction. Jajašca su razvijena do faze kada se mogu oploditi.
 
"Ovo je prvi put da je ljudsko jajašce razvijeno u laboratoriji do faze potpune zrelosti", kaže se u izjavi univerziteta u Edinburgu. 
 
Stručnjaci koji nisu učestvovali u istraživanju pozdravili su rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju da bi mogle da proteknu godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.
 
Tehnika bi posebno mogla biti korisna za žene koje, na primer, prolaze kroz hemoterapiju koja negativno utiče na plodnost. To bi im omogućilo da se, pre početka hemoterapije, jajašca u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriji uzgoje do pune zrelosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija