VIDEO: Kinezi predstavili leteći taksi

Kineska tehno-kompanija "EHang Inc." predstavila je prošlog utorka prvi dron na svetu koji je sposoban da preveze putnike.
Taksi-dron po imenu Ehang 184 doživeo je svoj debi u južnom kineskom gradu Guangdžou. Njime upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju da znaju da upravljaju ovom minijaturnom letelicom. Ipak, putnici koji imaju iskustva s pilotiranjem trebalo da mogu da lete i manuelno, ukoliko zatreba. 
 
"Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može da leti potpuno samostalno, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspešan let danas pokazuje da su prizori koje smo videli samo u SF filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima", izjavio je direktor "EHanga" Hu Huazhi. 
 
Više od 150 inženjera obavilo je hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test s teretom do 230 kg i test visoke brzine do 130 km na sat. Test s ljudskim putnicima samo je posljednji u nizu.
 
Dron je jednosed i može da prenese jednog putnika težine do 100 kg u letu dugom 23 minuta. 
 
"Dron može da pomogne ljudima da izbegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i u druge svrhe, uvek možemo zamisliti hitno spasavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam", rekao je suosnivač "EHanga" Derek Ksiong. 
 
"EHang" je prošle godine s Dubaijem postigao dogovor o saradnji na razvoju autonomnih letećih taksija.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija